štvrtok, 18.4.2024, 13:54 h

facebook facebook



20 rokov vysielania TV PEZINOK

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Na Cajle sa budujú priechody pre chodcov

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Čas na podávanie žiadostí o dotácie s blíži

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Celomestská likvidácia odpadu z domácností

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h

1
2
3
4

18. ROČNÍK DYCHOVKY V PREŠI

Dychová hudba ako žáner je súčasťou hudobnej kultúry na Slovensku. Od založenia prvej dychovej hudby na Slovensku ubehlo už vyše 180 rokov, v Pezinku 144 rokov. Počas tohto obdobia prešla dychová hudba na Slovensku zložitým vývojom, no vždy dokazovala a aj v súčasnosti dokazuje svoje opodstatnenie a potrebnosť tohto žánru v našej spoločnosti. Dychová hudba bola, je a bude vždy potrebná!

Pred nami je leto a s ním pestrá paleta kultúrnych akcií v našom meste. Neodmysliteľnou súčasťou nášho kultúrneho leta v meste Pezinok je festival ,,Dychovky v Preši“, ktorý je zaradený ako ,,Top podujatie“ v našom meste. Festival ,,Dychovky v Preši“ je osobitým festivalom v sérii festivalov a na Slovensku je to najväčší festival dychoviek. Má svoju pevnú dramaturgiu, svoju ,,vôňu“ , svoj osobitý esprit. A aj preto spolok dychová hudba Cajlané, Pezinské kultúrne centrum, Fanklub DH Cajlané opäť pripravujú štvordňový maratón hudby a piesní, ktorý sa uskutoční 16. - 19. augusta 2018.

Tohto roku si počas festivalu pripomenieme výročia velikánov dychovej hudby a hudobných skladateľov a to: 110 rokov od narodenia pána Karola Pádiveho a 30 rokov od úmrtia pána Jaromíra Vejvodu, ktorý je autorom najznámejšej piesne vo svete ,,Škoda lásky“.

Hlavné koncerty osemnásteho ročníka súťaže budú opäť v Zámockom parku za jazerom. Tak ako po minulé ročníky i tentokrát sa dychové orchestre prihlásili tak do súťaže ako aj do sprievodných koncertov, ktoré budú znieť v našom malokarpatskom meste Pezinok. Tohto ročníka sa zúčastnia dychové orchestre z Česka, Rakúska a zo Slovenska. O hlavnú cenu festivalu budú súťažiť tieto dychové hudby: Zevelanka SK, Blaskapelle Marchfeld A, Hornosrniaská SK, Leškovanka CZ, Kamaráti SK. Ich výkon bude hodnotiť už tradične medzinárodná odborná porota.

Štvordňový festival začne už vo štvrtok 16. augusta 2018 o 19.00 h sv. omšou za zomrelých a žijúcich členov dychovej hudby v našom meste. Tento rok bude sv. omša v kostole Premenenia Pána (Dolný kostol) s dychovou hudbou Vinosadka SK. Prvé sprievodné koncertovanie začne po sv. omši o19.45 na Radničnom námestí. Druhé sprievodné koncertovanie bude v piatok 17. augusta 2018 v Krušičovej kúrii o 17.00 h za účasti dychových hudieb Malačané SK, Šenkvičanka SK, Grinavanka SK. Tretie sprievodné koncertovanie už tradične v sobotu 18. augusta 2018 od 9.00 h na Trhovisku na Kupeckého ulici, kde Vám zahrajú Svätojurská dychovka SK a dychová hudba Šarfianka SK. Štvrté sprievodné koncertovanie bude v Zámockom parku v sobotu 18. augusta 2018 podvečer od 17.00 h do 18.30 h, kde vystúpi dychová hudba Karpatská kapela, ktorá na našom festivale v minulosti získala zlaté pásmo a cenu predsedu festivalu. Prvým zahraničným hosťom bude najstaršia dychová hudba z juhočeského kraja dychová hudba Babouci CZ. Kapelník Petr Shýbal so svojimi chlapmi nám predvedú svoj program v sobotu v Zámockom parku od 19.00 do 21.00 h. Súťažný deň, nedeľa 19. augusta 2018 začne o 9.00 h koncertovaním dychových hudieb v rôznych častiach centra mesta. Tradičný sprievod zúčastnených dychových orchestrov bude o 13.30 h od Domu kultúry do Zámockého parku, kde o 14.00 h začne súťažná časť Medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb ,,Dychovky v Preši“. Nedeľňajší hosť mažoretky Liviana Bratislava budú súčasťou sprievodu mestom. V nedeľu po súťažnej časti vystúpi druhý zahraničný hosť viacnásobný majster Európy dychová hudba – Vlado Kumpán a jeho muzikanti.

Upozorňujeme, že Zámocký park bude 18. augusta od 06.00 h až do 12.00 h 20. augusta 2018 pre verejnosť uzatvorený. Vstup bude umožnený iba pre návštevníkom festivalu. Toto opatrenie je nutné z dôvodu zabezpečenia tribúny, zastrešenia, ozvučenia, sedenia pre návštevníkov, bufetu na občerstvenie a ďalšieho technického zabezpečenia festivalu. Ďakujem Vám za pochopenie a verím, že úspech tohto kultúrneho podujatia je spoločným želaním. Nie je treba pripomenúť, že i tohto roku sa opäť snúbi krása hudby, piesní a krojov. Takže, priatelia, uvidíme sa tretí augustový víkend v Krušičovej kúrii, na Trhovisku, v centre mesta a v Zámockom parku na XVIII. ročníku Medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb ,,Dychovky v Preši“. Podrobný program festivalu uverejníme v júlovom čísle Pezinčana.

RADI PORADÍME

Dan Brown
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“.

Magdaléna Pirožeková
Ženy týrané svojím okolím aj najbližšou rodinou sa snažia skryť domáce násilie pred vonkajším svetom. Monika je jednou z nich. Raz si však povedala DOSŤ!

Steven Levy
Chcete pochopit, jaké tajemství stojí za úspěchem společnosti Google? Odpovědí je tato kniha známého amerického novináře a odborníka na informační technologie a kyperprostor.

Yuval Noah Harari
„Pred 100 000 rokmi obývalo Zem najmenej šesť ľudských druhov. Dnes je tu už len jeden. My. Homo sapiens.“ 
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik...

Jaroslava Kuchtová
Piatak Maťo by bol najšťastnejší chlapec na svete, keby ho rodičia boli vzali so sebou na misiu do Afriky. Lenže oni ho nevzali! Nechali ho doma u starkej, a tak začína chodiť do novej školy.

Kamil Peteraj
Bol raz jeden hrad zo šľahačky, biely a sladký a bývala v ňom šľahačková princezná. Raz, keď dorástla, usporiadali na zámku oslavu, na ktorú prišli pytači z celého sveta.

Miro Jaroš
Milé deti, mám veľkú radosť, že ste také šikovné a že sme sa už veľa vecí spolu stihli naučiť. Ani tentoraz to nebude inak. V tejto knihe budeme spolu oslavovať narodeniny.

Jan Lebeda
Vo svojich nových dobrodružstvách sa škriatok Medovníček stará nielen o včeličky, ale pomáha každému, kto to potrebuje. Asistuje pri bežeckých pretekoch slimákov, vylieči včeličke krídelko