štvrtok, 16.5.2024, 18:35 h

facebook facebook



20 rokov vysielania TV PEZINOK

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Na Cajle sa budujú priechody pre chodcov

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Čas na podávanie žiadostí o dotácie s blíži

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Celomestská likvidácia odpadu z domácností

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h

1
2
3
4

DYCHOVKY V PREŠI - 17. ROČNÍK

Dychová hudba ako žáner je súčasťou hudobnej kultúry na Slovensku. Od založenia prvej dychovej hudby ubehlo už vyše 179 rokov, v Pezinku 143 rokov. Počas tohto obdobia prešla dychová hudba zložitým vývojom, no vždy dokazovala a aj v súčasnosti dokazuje svoje opodstatnenie a potrebnosť tohto žánru v našej spoločnosti.

Pred nami je leto a s ním pestrá paleta kultúrnych akcií. Neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Pezinku je festival ,,Dychovky v Preši“, ktorý je zaradený ako ,,Top podujatie“ v našom meste. ,,Dychovky v Preši“ sú najväčším festivalom dychoviek na Slovensku. A aj preto spolok dychová hudba Cajlané, Pezinské kultúrne centrum, Fanklub DH Cajlané opäť pripravujú štvordňový maratón hudby a piesní, ktorý sa uskutoční 10. až 13. augusta 2017.

Hlavné koncerty sedemnásteho ročníka súťaže budú opäť v Zámockom parku za jazerom. Tak ako po minulé ročníky i tentokrát sa dychové orchestre prihlásili tak do súťaže ako aj do sprievodných koncertov, ktoré budú znieť Pezinkom. Tohto ročníka sa zúčastnia dychové orchestre z Česka, Rakúska, Švajčiarska a zo Slovenska. O hlavnú cenu festivalu budú súťažiť: Veselá muzika z Ratíškovic CZ, Leithaberger Blechmusik A, Grinavanka SK, Schillermusik Unterseen CH, Leškovanka CZ, Textilanka SK. Ich výkon bude hodnotiť už tradične medzinárodná odborná porota.

Štvordňový festival začne už vo štvrtok, 10. augusta 2017 o 19.00 h sv. omšou za zomrelých a žijúcich členov dychovej hudby. Tento rok bude sv. omša v kostole Premenenia Pána (Dolný kostol) s dychovou hudbou Vinosadka SK, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie svojho založenia. Prvé sprievodné koncertovanie začne po sv. omši o 19.45 na Radničnom námestí. Druhé sprievodné koncertovanie bude v piatok, 11. augusta 2017 v Krušičovej kúrii o 17.00 h za účasti dychových hudieb Šenkvičanka SK, Šarfianka SK a Vinosadka SK. Tretie sprievodné koncertovanie už tradične v sobotu, 12. augusta 2017 od 9.00 h na Trhovisku na Kupeckého ulici, kde Vám zahrajú Svätojurská dychovka SK a dychová hudba Schillermusik Unterseen CH.

Prvý tohtoročný zahraničný hosť festivalu DH Túfaranka CZ vystúpi v sobotu, 12. augusta 2017 podvečer od 18.00 h do 21.00 h v Zámockom parku. Prvý nedeľňajší hosť mažoretky TINA Bratislava budú súčasťou sprievodu mestom. Druhým hosťom je DH Šohajka CZ. Súťažný deň, nedeľa 13. augusta 2017 začne o 9.00 h koncertovaním dychových hudieb v rôznych častiach centra mesta. Tradičný sprievod zúčastnených dychových orchestrov je naplánovaný na 13.45 h od Domu kultúry do Zámockého parku, kde o 14.15 h začne súťažná časť Medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb ,,Dychovky v Preši“.

Upozorňujeme, že Zámocký park bude 12. augusta od 6.00 h až do 14. augusta 2017 do 12.00 h pre verejnosť uzatvorený. Vstup bude umožnený iba pre návštevníkov festivalu. Toto opatrenie je nutné z dôvodu zabezpečenia tribúny, zastrešenia, ozvučenia, sedenia pre návštevníkov, bufetu na občerstvenie a ďalšieho technického zabezpečenia festivalu. Ďakujem Vám za pochopenie.

RADI PORADÍME

Dan Brown
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“.

Magdaléna Pirožeková
Ženy týrané svojím okolím aj najbližšou rodinou sa snažia skryť domáce násilie pred vonkajším svetom. Monika je jednou z nich. Raz si však povedala DOSŤ!

Steven Levy
Chcete pochopit, jaké tajemství stojí za úspěchem společnosti Google? Odpovědí je tato kniha známého amerického novináře a odborníka na informační technologie a kyperprostor.

Yuval Noah Harari
„Pred 100 000 rokmi obývalo Zem najmenej šesť ľudských druhov. Dnes je tu už len jeden. My. Homo sapiens.“ 
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik...

Jaroslava Kuchtová
Piatak Maťo by bol najšťastnejší chlapec na svete, keby ho rodičia boli vzali so sebou na misiu do Afriky. Lenže oni ho nevzali! Nechali ho doma u starkej, a tak začína chodiť do novej školy.

Kamil Peteraj
Bol raz jeden hrad zo šľahačky, biely a sladký a bývala v ňom šľahačková princezná. Raz, keď dorástla, usporiadali na zámku oslavu, na ktorú prišli pytači z celého sveta.

Miro Jaroš
Milé deti, mám veľkú radosť, že ste také šikovné a že sme sa už veľa vecí spolu stihli naučiť. Ani tentoraz to nebude inak. V tejto knihe budeme spolu oslavovať narodeniny.

Jan Lebeda
Vo svojich nových dobrodružstvách sa škriatok Medovníček stará nielen o včeličky, ale pomáha každému, kto to potrebuje. Asistuje pri bežeckých pretekoch slimákov, vylieči včeličke krídelko