nedeľa, 28.4.2024, 12:48 h

facebook facebook



20 rokov vysielania TV PEZINOK

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Na Cajle sa budujú priechody pre chodcov

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Čas na podávanie žiadostí o dotácie s blíži

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Celomestská likvidácia odpadu z domácností

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h

1
2
3
4

ISTROCON 2009 A COMICS SALON 2009 – MOŽNO PRÍDE AJ COMICS MAN!

Ak patríte aj vy k verným obdivovateľom japonskej kultúry, sci-fi alebo fantasy románov, filmov, komiksov alebo počítačových hier a ešte netušíte, čo si počnete počas víkendu od 11. do 13. septembra, tak práve vás organizátori pozývajú na 22. ročník medzinárodného festivalu IstroCON 2009 a na 6. ročník sesterského projektu Comics Salón 2009, ktoré sa v Bratislave na Trnavskom mýte podelia nielen o priestory Istropolisu, ale prvýkrát aj o veľkú baletnú sálu. Podujatia, ktoré minulý rok navštívilo až vyše osemtisíc návštevníkov, sa snažia v zhustenej forme priblížiť spomenuté populárne fenomény zábavnou, ale i edukatívnou formou a taktiež vytvárajú priestor na prezentáciu tuzemských i zahraničných výtvarníkov, komiksových tvorcov a spisovateľov. Spomedzi tých slovenských spomenieme napr. ilustrátorov Michala Ivana, Martinu Pilcerovú Juraja Mada Madoxa. Svoje diela a prednášky predstaví vyše 50 hostí z ôsmych krajín sveta.

IstroCON sa bude odohrávať paralelne v siedmych sálach a členiť sa bude na osem sekcií, ktoré budú doplnené pútavým sprievodným programom, ku ktorému sa radí každoročná literárna súťaž o najlepšiu poviedku. Kladná odozva od návštevníkov dokonca podnietila organizátorov k vydaniu zbierky víťazných diel z predošlých ročníkov. V medziach literatúry zostáva aj odborníkmi vedený workshop pre začínajúcich spisovateľov.

Filmoví nadšenci si prídu na svoje pri výbere 16 najnovších sci-fi s fantasy snímok. Premietať sa budú napr. posledné filmové diely kultových sérií ako Terminator 4, Harrym Potterovi 6 alebo Star Trek. Čo sa týka sekcií venovaných sci-fi, fantasy a hororu, na IstroCONe nebudú chýbať povinné bloky o knižných či seriálových fenoménoch akými sú Pán prsteňov, Battlestar Galactica, Babylon 5 a iné. Sekciu okorení návšteva spisovateľky Jenny Nowak, slávnej autorky hororových románov. Organizátori pripravili aj krst knižiek slovenských a českých autorov (O. Neffa, Dušana Fabiána, Leonarda Medka, Vlada Ríšu a Alexandry Pavelkovej) a z ponuky tých zahraničných vás možno zaujme krst kníh Terryho Partchetta a posledného dielu populárnej tetralógie od Stephanie Meyerovej.

Atmosféru starých IstroCONov vzkriesia bývalí organizátori pod taktovkou časopisu Fantázia a siete obchodov Brloh prostredníctvom prednášok a besied so známymi autormi a spisovateľmi. Medzi ďalšie podujatia patrí výstava najlepších českých a slovenských sci-fi a fantasy maliarov. Ak vás na festival lákajú najmä stolové a spoločenské hry, môžete sa tešiť na naozaj bohatú paletu súťažných i priateľských turnajov. A ak by vám kartová fantázia nepostačovala, zapojiť sa môžete aj do živých LARP hier. Festival myslí aj na oddych a návštevníkom budú k dispozícii čajovňa, reštaurácia a bar.

Mladší Comics Salón sa bude rozprestierať až v deviatich sálach a rozdelený bude do piatich kategórií. Rovnako ako IstroCon, aj tento ponúkne zbierku filmov tentokrát orientovaných na komiksy, anime ale aj fantasy, a tak diváci budú môcť zhliadnuť napr. snímky X-Men Origins: Wolverine, Strážcovia a Spirit.
Ani Comics Salón sa nevyhne krstom a šampusom sa bude oblievať už tretie pokračovanie slovenskej manga/komiksovej zbierky Comics Salón: COMICS & MANGA BOOK 3, manga K2 a iné publikácie. Festival sa bude môcť popýšiť aj otvorením prvej slovenskej Manga knižnice. Herná sekcia dá priestor všetkých súťažechtivým napr. na Majstrovstvách Slovenska v PlayStation 2009, Majstrovstvách Slovenska v Dance Dance Revolution, XBOX 360 a iných aj menších turnajoch. Popri tom sa budú konať prednášky s hernými teoretikmi a vývojármi a niekoľko herných titulov zažije svoju slovenskú premiéru.

Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní origami, o japonských zvykoch, bojových umeniach kendo a iyaido, jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Špecialitou tejto kategórie bude festival japonských filmov, ktorý pomáha organizovať Japonské Veľvyslanectvo na Slovensku.

Komiksová sekcia uvedie niekoľko zaujímavých prednášok a výstavu najlepších diel. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do niekoľkohodinových workshopov, ktoré budú viesť odborníci na kreslenie komiksov z viacerých krajín. Naprázdno neodídu ani fanúšikovia japonských anime a manga, pre ktorých je táto sekcia najväčšou akciou tohto druhu na Slovensku.

Medzi hlavné sprievodné programy patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách Comics & Manga, FanArt či Original Art. Ďalej bude prebiehať súťaž s názvom Cosplay - súťažiť sa bude o najlepší kostým hrdinu a na záver sa bude hľadať najlepší Anime-Karaoke spevák.

Ďalšie informácie nájdete na www.istrocon.sk alebo www.comics-salon.sk.
Detaily:
IstroCON 2009 a Comics Salón 2009 sa uskutočnia v dňoch 11. až 13. septembra 2009 v priestoroch Istropolisu – Dom Odborov, Trnavské Mýto v Bratislave. Začne sa v piatok (11.9.) od 14:00 a skončí v nedeľu (13.9.) o 18:00.
Pre ďalšie informácie o festivale navštívte internetovú stránku: www.comics-salon.sk

RADI PORADÍME

Dan Brown
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“.

Magdaléna Pirožeková
Ženy týrané svojím okolím aj najbližšou rodinou sa snažia skryť domáce násilie pred vonkajším svetom. Monika je jednou z nich. Raz si však povedala DOSŤ!

Steven Levy
Chcete pochopit, jaké tajemství stojí za úspěchem společnosti Google? Odpovědí je tato kniha známého amerického novináře a odborníka na informační technologie a kyperprostor.

Yuval Noah Harari
„Pred 100 000 rokmi obývalo Zem najmenej šesť ľudských druhov. Dnes je tu už len jeden. My. Homo sapiens.“ 
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik...

Jaroslava Kuchtová
Piatak Maťo by bol najšťastnejší chlapec na svete, keby ho rodičia boli vzali so sebou na misiu do Afriky. Lenže oni ho nevzali! Nechali ho doma u starkej, a tak začína chodiť do novej školy.

Kamil Peteraj
Bol raz jeden hrad zo šľahačky, biely a sladký a bývala v ňom šľahačková princezná. Raz, keď dorástla, usporiadali na zámku oslavu, na ktorú prišli pytači z celého sveta.

Miro Jaroš
Milé deti, mám veľkú radosť, že ste také šikovné a že sme sa už veľa vecí spolu stihli naučiť. Ani tentoraz to nebude inak. V tejto knihe budeme spolu oslavovať narodeniny.

Jan Lebeda
Vo svojich nových dobrodružstvách sa škriatok Medovníček stará nielen o včeličky, ale pomáha každému, kto to potrebuje. Asistuje pri bežeckých pretekoch slimákov, vylieči včeličke krídelko