nedeľa, 28.4.2024, 16:42 h

facebook facebook



20 rokov vysielania TV PEZINOK

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Na Cajle sa budujú priechody pre chodcov

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Čas na podávanie žiadostí o dotácie s blíži

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h


Celomestská likvidácia odpadu z domácností

RELÁCIA TÝŽDEŇ
premiéra 15. 10. 2018, 18.00 h

1
2
3
4

SVETOVÉ SKLO PUTUJE NA HRAD

Hrad Červený Kameň prepožičia v lete svoje priestory unikátnej výstave Tavená sklenená plastika z dielne svetoznámeho českého Štúdia Pelechov. Kolekciu skla od 17 renomovaných autorov slávnostne otvoria 30.6.2009 o 18.00.  Výstava pozostávajúca z približne 80 tavených sklenených plastík, objektov a dizajnov je ukážkou toho najlepšieho a najoriginálnejšieho, čo za posledných 14 rokov vyrobilo Štúdio Pelechov sídliace v českom Železnom Brode.

Pelechov založila v 60-tych rokoch minulého storočia známa dvojica Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová na pôde výrobného podniku Železnobrodské sklo. Oživili tak tradíciu sklárskej techniky pochádzajúcu od Feničanov a Rimanov. Práve dvojica Libenský – Brychtová vyniesla sklenenú tavenú plastiku z Čiech na svetovú úroveň. Táto unikátna technológia si vyžaduje nesmiernu trpezlivosť, perfektné technické zázemie a obrovský cit a zanietenie.

Súčasným majiteľom a duchovným iniciátorom ateliéru je od roku 1994 Zdeněk Lhotský. Jeden z najuznávanejších českých sklárov, žiak profesora Libenského a neskôr zakladajúci člen výtvarnej skupiny Tvrdohlaví, dokázal Pelechov v ťažkých ekonomických podmienkach nielen udržať, ale vtisnúť mu aj novú, na histórii nezávislú, tvár. Jeho projekt súčasnej podoby ateliéru je výnimočný tým, že ako továrnik a činný dizajnér (v roku 1997 dostal Bavorskú štátnu cenu za dizajn) ho sám kurátorsky vytvoril.

Výrobky Pelechova idú na odbyt v celej Európe, USA, v krajinách Blízkeho východu, Japonsku či Mexiku. Lhotského sklárske štúdio je rešpektovaným pojmom na celom svete a jeho produkcia siaha od obrovských nádob cez drobné misy a fúzované taniere po signované výrobky limitovaných sérií či veľkolepé dizajnové architektonické riešenia.

Zdeněk Lhotský vystaví na hrade Červený Kameň svoje diela spoločne s ďalšími autormi: Oldřich Plíva (CZ), Jaroslav Róna (CZ), Stanislav Libenský – Jaroslava Brychtová (CZ), Alena Matějková (CZ), Laco Teren (SK), Jiří Plieštik (CZ)
Čestmír Suška (CZ), Barbora Škorpilová (CZ), Olgoj Chorchoj (CZ)
Michal Gabriel (CZ), Anna Matoušková-Kopecká (CZ), Peter Bremers (NL)
Stefan Milkov (CZ), Rebeca Huerta Viga (MEX), Kamila Adamcová (CZ) a Radka Pavelová (CZ).

Unikátnu zbierku, ktorá je akousi nepísanou súčasťou českého „rodinného striebra“, si môžete vo výstavných priestoroch Slovenského národného múzea na hrade Červený Kameň pozrieť do 27. 8. 2009.

RADI PORADÍME

Dan Brown
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“.

Magdaléna Pirožeková
Ženy týrané svojím okolím aj najbližšou rodinou sa snažia skryť domáce násilie pred vonkajším svetom. Monika je jednou z nich. Raz si však povedala DOSŤ!

Steven Levy
Chcete pochopit, jaké tajemství stojí za úspěchem společnosti Google? Odpovědí je tato kniha známého amerického novináře a odborníka na informační technologie a kyperprostor.

Yuval Noah Harari
„Pred 100 000 rokmi obývalo Zem najmenej šesť ľudských druhov. Dnes je tu už len jeden. My. Homo sapiens.“ 
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik...

Jaroslava Kuchtová
Piatak Maťo by bol najšťastnejší chlapec na svete, keby ho rodičia boli vzali so sebou na misiu do Afriky. Lenže oni ho nevzali! Nechali ho doma u starkej, a tak začína chodiť do novej školy.

Kamil Peteraj
Bol raz jeden hrad zo šľahačky, biely a sladký a bývala v ňom šľahačková princezná. Raz, keď dorástla, usporiadali na zámku oslavu, na ktorú prišli pytači z celého sveta.

Miro Jaroš
Milé deti, mám veľkú radosť, že ste také šikovné a že sme sa už veľa vecí spolu stihli naučiť. Ani tentoraz to nebude inak. V tejto knihe budeme spolu oslavovať narodeniny.

Jan Lebeda
Vo svojich nových dobrodružstvách sa škriatok Medovníček stará nielen o včeličky, ale pomáha každému, kto to potrebuje. Asistuje pri bežeckých pretekoch slimákov, vylieči včeličke krídelko